Andreas Lavotha

 

Andreas Lavotha, född 1990, avslutade våren 2015 sina studier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där han sedan 2009 studerat för prof. Ola Karlsson. Andreas har även studerat för cellisten Mikael Ericsson på musikhögskolan i Prag.

Andreas är en mycket aktivt verksam kammarmusiker, han framträder ofta i olika konstellationer och har framträtt på bland annat Guggenheim Museum i NYC, Mumbai Cultural Center, Wigmore Hall, Saxå Kammarmusikfestival och Blidö Kammarmusikfestival. Tillsammans med Askanäs Kammarmusikfestivals andra konstnärliga ledare, Christopher Hästbacka, har Andreas "Duo Lavotha/Hästbacka". Som duo har de spelat tillsammans sedan de var 10 år gamla.

Andreas har tilldelats flertalet stipendier, däribland kan nämnas Kungliga Musikaliska Akademiens Utbildningsstipendium, Frimurarnas Jubileumsfond, John Andersson i Anderslövs Stiftelse, Kungliga Musikaliska Akademiens Ungdomsstipendium, Hans Dalborgs Musikstipendium och Saxå Kammarmusikfestivals stipendium.

 

Christopher Hästbacka

 

Christopher Hästbacka, född i Stockholm, började spela piano vid sex års ålder. Han gjorde sin internationella debut vid tolvårsåldern när han uppträdde för ett fullsatt Laeiszehalle Grand Hall i Hamburg vid den Internationella Steinwayfestivalen efter att ha vunnit första pris i den första Svenska Steinwaytävlingen 2001.

 

Christopher har varit finalist och vunnit flera priser i nationella och internationella tävlingar. Hans huvudlärare i början var Jan Eyron, Patrick Jovell och Ann-Sofi Klingberg. Redan från sju års ålder har Christopher deltagit i masterclasses med pianister som Liisa Pohjola, Hans Leygraf, Andrei Gavrilov och Rena Shereshevskaya. Högskolestudierna gjorde han vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och Edsberg för prof. Stefan Bojsten och prof. Mats Widlund.

 

2016 var ett bra år för Christopher, där 2:a pris i Solistpriset 2016 - den högst ansedda tävlingen för klassiska musiker i Sverige - står bland höjdpunkterna. Han hade också en solo recital i Grünewaldsalen i Stockholms konserthus och var mottagare av kungliga Marianne & Sigvard Bernadotte Art Awards.

 

Christopher arbetar som solist och kammarmusiker över hela Europa. Han har spelat med Sveriges Radio Symfoniorkester i en konsert som sändes live i Sveriges Radio P2 och han har samarbetat med dirigenter som B Tommy Andersson och Jaime Martin.

 

Efter sin framgång i Solistpriset och andra stora prestationer i 2016 har han etablerat sig som en av Sveriges mest intressanta unga pianister.

 

Frieda Mossop

47470964_10161197701615013_2196985053051

 

Frieda Mossop (f. 1991) tog 2018 sin masterexamen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Tidigare studier innefattar en kandidatexamen från musikhögskolan i Malmö och ett år vid Kungliga Filharmonikernas internationella orkesterakademi. Hon är sedan 2020 en fast medlem i Västerås Sinfonietta och frilansar utöver sin anställning där i ett antal orkestrerar runtom i Sverige. 

 

Förutom en aktiv orkester- och kammarmusiker så är hon engagerad i ett antal ensembler som driver egna projekt. Hon spelar sedan många år i det Stockholmsbaserade balkanbandet Kizelo Mleko, och har skrivit och framfört barockföreställningar för barn med sitt band Fanfarone.

 

Under sommaren 2021 gästar hon Vadstena kammarsolister vid ett antal konserter. Hon gör också en sommarturné med sin fiol- och dragspelsduo. Under augusti ser hon fram emot Change Music Festival, Gränslandet - symfonisk fest och självklart Askanäs Kammarmusikfestival!

 

Brusk Zanganeh

08c199_3365145b973746f699ce1ec26cb3bb56~

 

Brusk Zanganeh (född1986) började spela violin vid 7 års ålder. Efter sin solistdebut med symfoniorkester redan vid 13 års ålder har Brusk sedan dess konserterat flitigt över hela världen både som solist och kammarmusiker.

 

Senare kom han att studera vid Göteborgs Musikhögskola, Edsberg Kungliga Musikhögskolan och avslutade med solistdiplom vid Zürcher Hochschule der Künste. Brusk har sedan dess varit assistent till Professor Rudolf Koelman vid Zürcher Hochschule der Künste.

 

Brusk är eftertraktad för sin mångsidighet som musiker och har medverkat i ett ertal tv-, radio- och cd-inspelningar. Han har också återkommande blivit inbjuden till olika kammarmusikfestivaler med legender som Ivry Gitlis vid sin sida.

Han har också ett gediget intresse för kurdisk musiktradition och har spelat tillsammans med namnkunniga musiker inom denna genre.

 

Brusk har varit anställd som konsertmästare i Ensemblen NEO Norrbotten, och är medlem i Camerata Nordica, ZHdK Zurich Strings, Duo Shazan, Babalisk och Zanganeh Quartet.

Brusk har är även varit anställd som lärare vid Musikhögskolan i Piteå, Aram Tigran Konservatuar och Assistent vid Zürcher Hochschule der Künste. Idag arbetar och spelar Brusk i Uppsala Kammarsolister. 

 

Emma Nyman

11440025.JPG

 

Emma Nyman är en mångsidig violinist och violast baserad i Stockholm. Hon arbetar i ett brett fält av genrer från barock, klassiskt och nutida till pop och folkmusik. Hon framträder med barockensembler som Orfeus Barock Stockholm, Drottningholms Barockensemble, Göteborg Baroque och Spira Mirabilis (Italien). Hon är en regelbunden gäst hos Kungl. Filharmonikerna, Göteborg Symfoniker och Musica Vitae. Hon är dessutom gästande violastämledare i NorrlandsOperan och Västerås Sinfonietta.

Emma brinner starkt för kammarmusik och är sedan hösten 2019 konstnärlig ledare tillsammans med pianisten Peter Friis Johansson för Kammaren, en anrik kammarmusikserie i Stockholm. 

Emma har två masterexamina, en i klassisk violin från Academy of Performing Arts i Prag, Tjeckien (2015) samt en i barockviolin/tidig musik från Escola Superior de Música de Catalunya i Barcelona, Spanien (2019) där hon studerade för prof. Manfredo Kraemer.

Sedan 2020 är Emma invald medlem i "Unga Tankar om Musik", ett nätverk för unga professionella musiker inom Kungl. Musikaliska Akademien.

 

Daniel Migdal

Daniel.jpg

 

Daniel Migdal (f. 1986)  är violinist, verksam som solist och kammarmusiker i

Sverige och utomlands. Som solist har han framträtt med bl.a. Sveriges Radios

Symfoniorkester, Incheon Symphony Orchestra, Gävle Symfoniorkester och

Västerås Sinfonietta.

Som kammarmusiker har han framträtt på många av dom största scenerna i Sverige och på festivaler som Båstads Kammarmusikfestival, Gotland Chamber Music Festival, Hardanger Musikkfest (Norge), Busan Chamber Music Festival (Sydkorea).

 

Tillsammans med gitarristen Jacob Kellermann vann han första pris i ”Aschaffenburg Internationalen Wettbewerb für Kammermusik mit Gitarre” och har framträtt på  festivaler och kammarmusikserier i Europa och Asien.  År 2018 släpptes deras debutalbum med sonater av Franz Schubert på skivbolaget BIS.

 

Daniel är också verksam som studiomusiker och arrangör, och samarbetar med artister som bl.a. Ane Brun, Isak Danielson, Amason, Tjuvjakt och Elias.

Amanda Ginsburg Kvartett

 
Amanda-Ginsburg_067-Fotograf-Elvira_Glän

 

Amanda Ginsburgs karriär har gått med raketfart! Hennes album har – båda två (!) – prisats med Grammis för Årets Jazz. Hon har sjungit lika många gånger i Allsång på Skansen, och den 6 juni 2021 ser och hör vi henne på Skansens scen igen under SVTs Nationaldagsfirande.

Efter det varma mottagandet av debutalbumet ”Jag har funderat på en sak” fortsatte framgångarna med Olle Adolphson-stipendium, Stim-stipendier och Sveriges kompositörers/ textförfattares Jazzpris som gav motiveringen:

Det finns ett eko av våra legendariska jazzsångerskor i hennes musik. Hon har förmågan att skapa nya och synnerligen charmiga låtar som låter sig inspireras av sin historia, men som talar med en helt egen röst.

Hösten 2020 släppte Amanda Ginsburg uppföljaren ”I de lilla händer det mesta”, ett album som alltså nu vunnit för Grammis kategorin i Årets Jazz.
Så här säger Amanda själv:

– Jag ser detta andra album som en fortsättning av mitt första. Här finns de vardagliga och ibland lite banala berättelserna som utgör så stor del av mitt liv och ofta även ditt. I det lilla vardagliga livet finner jag oändlig inspiration. När jag börjar för stort får jag faktiskt ingenting gjort.

Amanda turnerar med sitt band: Filip Ekestubbe – piano, Ludvig Eriksson – kontrabas, Ludwig Gustavsson – trummor.

Niklas Tamm

 
niklas-tamm-kvadrat_1_orig.jpg

 

Niklas  är dirigent och violinist som har examina från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm and University of Michigan. Han har studerat orkesterdirigering Glenn Mossop, B Tommy Andersson and Kenneth Kiesler. Han har även deltagit i masterclasses med bland annat Sir Simon Rattle, Jorma Panula, Norbert Baxa, Simone Young, Thomas Søndergård och Gian Luigi Zampieri. Han har dirigerat orkestrar i bland annat Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike, Tjeckien, Italien, Spanien, USA och Kazakstan. Niklas har uruppfört dussintals kompositioner och dirigerat två av Sveriges ledande grupper för nutida musik: Norbotten NEO och KammarensembleN. Niklas har även ett särskilt intresse för opera som han utvecklade när han som  assisterande dirigent deltagit i produktioner vid Kungliga Operan och Norrlandsoperan.  Niklas är konstnärlig ledare för Opera på Österbybruk och har dirigerat flera produktioner på Höga Kustens Opera. Han uruppförde 2015 Alfred Jimenez opera Clownen Jac. Niklas har också nyligen dirigerat produktioner av Tosca samt Hans och Greta hos Kråkudden Musik och Filmproduktion AB.

Niklas har en stor repertoar som sträcker sig från tidig musik till nutida verk. Förutom standardverken inom opera och symfonisk repertoar har han även ett särskilt intresse för amerikansk och tjeckisk  musik som han djupare utforskade under sina studier i Michigan respektive i Prag, samt rysk musik, till vilken han har en särskild koppling genom sin morfar som var en framstående rysk musikvetare.

Susanna Reuter

 
unnamed.jpg

 

Susanna Reuter, sopran, är uppvuxen i Näsby Park strax norr om Stockholm. Musikintresset väcktes tidigt med pianolektioner och körsång och till fjärde klass antogs Susanna till Täby Musikklasser.

Susanna har fått sin utbildning vid Operahögskolan i Stockholm, Musikhögskolan Ingesund, Stockholm Operastudio och Högskolan för scen och musik i Göteborg. Under sin utbildning handplockades Susanna att studera för världssopranen Barbara Bonney i Salzburg och efter avslutad examen bosatte hon sig Salzburg för vidare studier.

Susanna har belönats med ett flertal stipendier, däribland Täby kulturstipendium, Sandrews utbildningsstipendium och stipendier från Kungliga Musikaliska Akademin. 2013 erhöll hon även första pris i Göteborgs Wagnersällskaps sångtävling för unga, lovande sångare. 

Susanna har medverkat i ett flertal operauppsättningar och kammarmusiksammanhang på bl a Norrlandsoperan och Göteborgsoperan, samt är en regelbundet anlitad sångare vid kyrkliga högtider och förrättningar. Hon har även varit medproducent samt själv medverkat som sångerska i den nystartade fria operagruppen Opera Erato med konserter och föreställningar på slott och herrgårdar i Stockholmsområdet. Hösten 2018 debuterade Susanna i rollen som Tosca i G.Puccinisopera med samma namn. Sommaren 2019 regisserar Susanna operan Orfeus och Eurydike av C.W Gluck vid operafestivalen Opera på Österbybruk samt medverkar som sångerska vid festivalens konserter.