Ekerö Kyrka

27 augusti

 

Ekerö Kyrka byggdes under sent 1100-tal som gårdskyrka till Askanäs. Ett antal restaureringar och tillbyggnader har skett genom åren och dagens kyrka är betydligt större än den ursprungliga. De restaureringar som gjorts efter 1800-talet har endast obetydligt förändrat kyrkans utseende. 

Socknen tillhörde under medeltiden Strängnäs stift och ingår idag i Stockholms stift. Idag består kyrkan av ett torn, långhus med kors-armar och ett rakslutet kor med sakristia i norr. På samma plats som dagens kyrka byggdes troligen på 1000-talet en kyrka av trä, som det inte finns några spår av idag. Uppgiften styrks av en runsten i Vaxholm från 1080-talet som berättar om en man som dött på Ekerö och blivit begravd på kyrkogården.

I Ekerö kyrka har Askanäs konsertserie huserat 1996-2014 under ledning av Elemér Lavotha. 

Adress: Ekerö kyrkväg 5, 178 52 Ekerö

66A1226-1024x683.jpg

Julius Hus

26 augusti

 

Efter  att ha varit privatbostad för fem generationer Westerdahlare/Hedbergare har denna unika Södermalmsvåning varsamt låtits restaureras och återställas till sin fulla prakt av Ann Hedberg, husets byggherre Julius Westerdahls barnbarnsbarn.

Nu finns det möjlighet att få känna sig hemma i denna eleganta sekelskiftesmiljö.

Adress: Bondegatan 21 A, 11633 Stockholm

Ekebyhovs Slott

29 augusti

Ekebyhovs slott är en slottsliknande herrgård och tidigare säteri vid Björkuddsvägen 107 i Ekerö kommun i Stockholms län. Dagens huvudbyggnad i karolinsk stil uppfördes i slutet av 1600-talet för Carl Gustav Wrangel och fullbordades vid början av 1700-talet av dåvarande ägaren, friherre Erik Lovisin. Egendomen, som omfattar en areal om 375 hektar, har sedan gått genom olika släkter. Herrgården bevarar i dag flera värdefulla interiörer med inredningsdetaljer från fyra århundraden och sägs möjligen vara Sveriges och Europas största bevarade träslott. 

Anläggningen ägs sedan 1980 av Ekerö kommun. Huvudbyggnaden, parken och det så kallade Citadellet är sedan 1970 ett lagskyddat byggnadsminne. Vid Ekebyhovs slott finns sedan 1998 Ekebyhovs Äppelgenbank

Detta blir premiär för Askanäs Kammarmusikfestival på detta magiska träslott. Något vi är mycket glada över!

Adress: Björkuddsvägen 107, 178 34 Ekerö

ekebyhovsslott_bak.jpg

Reimersholme Hotel

28 augusti

Reimersholme är en liten ö och en stadsdel i Stockholms innerstad, som ligger intill Långholmen precis väster om Södermalm. Ön är förbunden med Södermalm via Reimersholmsbron, som är 39 meter lång och 13 meter bred. Passerar man över Reimersholmsbron möts man av en idyll med parker, bryggor och vackra promenadvägar. Reimersholme är således centralt beläget men ändå avskild. 

Reimersholme Hotel ligger intill huset med portvalvet vid bron, nära och centralt, men stilla och fridfullt i en behaglig parkmiljö med stora grönområden. Beläget med en underbar utsikt över Pålsundet, Långholms – och Liljeholmsviken, vill du upptäcka resten av Södermalm och Stockholm promenerar du bara över Reimersholmsbron mot stans rika utbud av sevärdheter, shopping, konstgallerier, teatrar, restauranger, mm.

Adress: Reimersholmsgatan 5, Stockholm